Cautari Web

Ce trebuie sa faceti inainte de a lua un credit!

Ce trebuie să faceţi înainte de a lua un credit

Faceţi un buget înainte de a semna pentru un credit.

Citiţi contractele cu atenţie înainte să semnaţi. O decizie pripită vă poate costa mai mult

Faceţi un buget înainte de a semna pentru un credit. Este important să realizaţi un buget pentru a vă asigura că vă puteţi permite plătirea creditului şi să estimaţi cât puteţi plăti în fiecare lună. Faceţi o listă cu toate veniturile şi cheltuielile dumneavoastră şi nu uitaţi să includeţi toate cheltuielile esenţiale ale casei pentru dumneavoastră şi familia dumneavoastră.

Întrebaţi care este Dobânda Anuală Efectivă (DAE). Băncile şi companiile de credit trebuie să afişeze DAE. Aceasta include toate comisioanele şi costurile aferente. Pot exista cazuri speciale în care este necesară o asigurare şi în acest caz costurile acesteia se vor adăuga la costurile totale.

Nu vă grăbiţi - deciziile pripite pot fi scumpe. De multe ori, consumatorii sunt convinşi să ia o decizie pripită, dar de îndată ce semnaţi, veţi fi obligaţi prin contract şi nu vă veţi mai putea răzgândi. Trebuie să examinaţi şi alte oferte de credit înainte să luaţi o decizie, deoarece acestea ar putea avea clauze mai bune.

Fiţi atenţi la taxele sau comisioanele "suplimentare". S-ar putea să existe o taxă de administrare pentru pregătirea împrumutului. Citiţi mereu cu atenţie înainte să semnaţi.

Ce să nu faceţi

Să nu vă lăsaţi convinşi de publicitatea inteligentă. Puteţi vedea credite oferite fără dobândă pentru o anumită perioadă de timp.

Să nu vă uitaţi doar la rata lunară. Ofertele de credit precum "Plătiţi doar 50 de RON pe lună" pot fi foarte tentante când trebuie să cumpăraţi o maşină de spălat nouă, dar pot fi foarte costisitoare dacă perioada în care efectuaţi plata este mai lungă decât durata probabilă de funcţionare a maşinii de spălat.

Să nu semnaţi un contract fără să citiţi clauzele. Trebuie să vă informaţi cu privire la clauzele fiecărei plăţi sau la rezilierea contractului.

Să nu acţionaţi ca şi garantor fără să înţelegeţi consecinţele. Un prieten sau un membru al familiei dumneavoastră vă poate ruga să fiţi garantor pentru un credit pe care doresc să îl obţină. Acest lucru înseamnă că va trebui să plătiţi datoria dacă aceştia nu vor putea să o achite.

Să nu semnaţi un contract fără să obţineţi o copie. Păstraţi-l într-un loc sigur în caz că trebuie să verificaţi ulterior clauzele.

INFO PLUS

10 întrebări înainte să semnaţi un acord de credit

1. Care va fi costul creditului comparat cu alte oferte similare?
2. Se foloseşte casa dvs. ca garanţie?
3. Este aceasta cea mai bună ofertă sau rată a dobânzii pe care o puteţi obţine?
4. Înţelegeţi tot formularul de credit pe care urmează să îl semnaţi?
5. Rămâne rata dobânzii la acelaşi nivel?
6. Există comisioane suplimentare dacă achitaţi datoria din timp?
7. Ce sumă trebuie să plătiţi în fiecare lună?
8. Pentru cât timp trebuie să plătiţi în fiecare lună?
9. Care este suma totală pe care trebuie să o achitaţi?
10. Puteţi să luaţi contractul cu voi pentru a vă mai gândi?

Sursa: http://www.gandul.info/consumatorul/ce-trebuie-sa-faceti-inainte-de-a-lua-un-credit-5118137

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu